Email: dilicudovicic@vmpts.edu.rs
Одсек: Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије
Катедра: …
Биографија
Др Драгана Илић Удовичић је рођена 4.09.1982. године у Шапцу, где је завршила основну и средњу Медицинску школу, смер фармацеутски техничар.
Пољопривредни факултет уписала је школске 2001/2002 у Београду, смер Прехрамбена технологија – технологија анималних производа. Дипломирала је 2006. године одбраном рада “Утицај термичких третмана на микрофлору млека”.
Специјалистичке студије уписала је на Технолошком факултету у Новом Саду школске 2007/2008 године смер Технологије конзервисане хране. Положила је све испите са просечном оценом 10,0 (десет). Године 2010. стиче звање Специјалиста из научне дисциплине Технологије конзервисане хране одбраном специјалистичког рада: „Технолошки процес производње напитка од пермеата добијеног ултрафилтрацијом млека“. Бављење научно-истраживачким радом наставила је у истој области и исте године уписује докторске академске студије смер Прехрамбено инжењерство на Технолошком факултету у Новом Саду. Tоком студија положила је све испите са просечном оценом 10,0 (десет).
Од 2006. године запослена је у Високој технолошкој школи струковних студија у Шапцу, као стручни сарадник за област прехрамбена технологија, на предметима: Основи прехрамбене технологије- лабораторијске и рачунске вежбе, Микробиологија, Општа и неорганска хемија, Технологија меса и месних производа, Технологија млека и млечних производа, Амбалажа и паковање.
Након одбране специјалистичког рад изабрана у звање предавач струковних студија на Високој технолошкој школи струковних студија у Шапцу и запослена на предметима: Технологија млека и млечних производа, Прехрамбени производи анималног порекла, Нутриционизам, Основи гастрономије, Гастрономска обрада меса и Гастрономски производи.
После одбране докторске дисертације 18. децембра 2015. године изабрана је у звање професора струковних студија.
У свом педагошком раду била је ментор при изради више од 40 завршних радова студената Високe технолошке школе струковних студија у Шапцу из области Прехрамбене технологије, Нутриционизма и Гастрономије.
Од 2007. била је члан, а потом и председник Kомисије за упис до 2016 године. Била је члан Савета Високе медицинске и пословно-технолошке школе струковних студија у Шапцу. Учествовала је као члан тима за израду елабората за акредитацију студијских програма.
Председник је Комисије за квалитет и самовредновање од 2017. године.
Члан је Друштва за исхрану Србије.

Списак научних радова и стручних радова
М23 – рад у међународном часопоису (1)
-
Ilić Udovičić, D., Milanović, S., Iličić, M. (2013): Permeate components valorisation for beverage manufacturing, Permeate based beverage production with or without lactose hydrolysis, Agro FOOD Industry Hi Tech, Vol 24 (5), 24-27.
М33 – саопштење са међународног скупа штампано у целини (8)
-
Ilić Udovičić D., Alavuk Đ., The gastronomic structure offer of pork meats in restaurants in Šabac, 11th International Scientific Conference “Science and Higher Education in Function of Sustainable Development – SED 2019”, Drvengrad, Mokra Gora, 24-25. May, 2019, CD-rom, Session 9, rad 8-15.
-
Илић Удовичић, Д., Мијић Љ., Јевтић И.: The effect of seasonal variation on the composition of raw milk, VI International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry”, Jahorina, Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina, March 11 – 13, 2019, p.140–146.
-
Ilić Udovičić, D., Milanović, S., Iličić, M., Mandić, A, Vukić, D., Kanurić, K., Vukić, V. (2018): Characterization and sensory evaluation of a multivitamin beverage made of hydrolyzed milk permeate, 23rd International Eco-Conference®, Safe Food, Novi Sad, Serbia, 26th – 28th September 2018, Proceeding 227-233.
-
Ilić Udovičić, D., Milanović, S., Iličić, M., Mandić, A, Vukić, D., Kanurić, K., Vukić, V. (2016): Quality of beverage of hydrolyzed milk permeate, III International congress “Food Technology, Quality and Safety”, 25-27. October 2016, Novi Sad, Serbia, CD Proceeding, 329-334.
-
Ilić Udovičić, D., Milanović, S., Iličić, M., Mandić, A, Jokić, A., Kanurić, K., Vukić, D., Vukić, V. (2016) Efficiency of enzymatic hydrolysis of lactose in the milk permeate using β-galactosidase from Kluyveromyces lactis, 18th Danube-Kris-Mures-Tisza (DKMT) Conference on Environment and Health 02-04 June 2016, Novi Sad, Serbia, Proceeding 85-93.
-
Ilić Udovičić, D., Milanović, S., Iličić, M., Mandić, A. (2014): Hydrolysis of lactose in the permeate of milk under the action of the enzyme galactosidase, II International congress “Food Technology, Quality and Safety”, 28-30. October 2014, Novi Sad, Serbia, CD Proceeding 196-201.
-
Okanović, Đ., Jokanović, M., Džinić, N., Ilić Udovičić, D. (2012): Inportance of water in spotrsman nutrition, XVI International Eco-conference 2012, Novi Sad, zbornik radova 503-510.
-
Ilić Udovičić, D., Milanović, S., Iličić, M. (2012): Characteristics of beverage obtained from milk permeate, XV International Feed Technology Symposium. COST-“Feed for Health”, Novi Sad, Serbia, 3-5 October, 2012, Proceedings.pp. 45-51.
М34 – саопштење са међународног скупа штампано у изводу (2)
-
Milanović, S., Ilić Udovičić, D., Iličić, M., Mandić, A. (2013): Profile of sugars during Lactose Hydrolysis in Milk Permeate, 8th NIZO Dairy Conference – Functional Enzymes for Dairy Applications. 11-13th September 2013, Papendal, Nederlands. Programe booklet P2.008.
-
Milanović, S., Ilić Udovičić, D., Iličić, M., Kanurić, K., Hrnjez, D., Vukić, V., (2015): Permeate – pollution problem and potential utilization, 7th Symposium Chemistry and Environmental Protection with international participation 9-12 jun, Palic, Serbia, Book of abstracts.405.
М51 – рад у врхунском часопису националног значаја (1)
-
Okanović, Đ., Ilić Udovičić, D., Džinić, N., Jokanović, M. (2014): Inportance of water in spotrsman nutrition, Quality of Life Vol. 5 (1-2): 69-72, Banja Luka.
М52 – рад у истакнутом националном часопису (2)
-
Ilić Udovičić, D., Milanović, S., Iličić, M., Mandić, A., Hrnjez, D., Vukić, V. (2013): The kinetics of lactose hydrolysis in milk permeate, Prehrambena industrija-Mleko i mlečni proizvodi, 24, 9-12
-
Ilić, D., Milanović, S., Đurđević Milošević, D. (2010): Hemijske karakteristike permeata dobijenog ultrafiltracijom mleka u postupku proizvodnje feta sira i mladog sira, Prehrambena industrija – Mleko i mlečni proizvodi, Vol.21 (1-2), 114-118.
М53 – рад у националном часопису (1)
-
Јевтић, И., Илић Удовичић, Д., Мијић, Љ., Матић, А. (2019): The Possibility Of Satisfying Vitamin C Daily Needs By Consuming Fresh Orange And Grapefruit, Journal of Hygienic Engineering and Design, which will be publiched in JHED Vol. 26, in March 2019., Ohrid, Macedonia
М63 – саопштење са скупа националног значаја штампано у целини (5)
-
Popović, G., Đurđević Milošević, D., Ilić, D. (2008): Sadržaj ugljenih hidrata i energetska vrednost osvežavajućih bezalkoholnih pića. Naučno-stručni skup ²Ekološka istina² sa međunarodnim učešćem, 1-4. juna 2008, Sokobanja, Zbornik radova pp. 218-221.
-
Ilić, D., Đurđević Milošević, D., Popović, G. (2008): Voće i povrće u ishrani studentkinja u Šapcu, Festival kvaliteta 2008, 35. Nacionalna konferencija o kvalitetu, 13-15. maj, Kragujevac, Zbornik radova CD-rom
-
Ilić, D., Đurđević Milošević, D., Popović, G. (2008): Navike u ishrani studentkinja u Šapcu, Festival kvaliteta 2008, 35. Nacionalna konferencija o kvalitetu, 13-15. maj, Kragujevac, Zbornik radova CD-rom
-
Stijepić, M., Glušac, J., Đurđević Milošević, D., Ilić, D. (2009): Promjene sinereze jogurta obogaćenog koncentratom serum proteina u zavisnosti od termičkog tretmana mlijeka, VIII Simpoziju “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, 23-24. oktobra 2009, Leskovac, Zbornik radova Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, 19, 104-111.
-
Stijepić, M., Glušac, J., Ilić, D., Đurđević Milošević, D. (2009): Uticaj termičkog tretmana mlijeka i inulina na viskozitet čvrstog kozjeg jogurta, VIII Simpoziju “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, 23-24. oktobra 2009, Leskovac, Zbornik radova, pp.19-27.
М64 – саопштење са скупа националног значаја штампано у изводу (2)
-
Stijepić, M., Glušac, J., Đurđević Milošević, D., Ilić, D. (2009): Promjene sinereze jogurta obogaćenog koncentratom serum proteina u zavisnosti od termičkog tretmana mlijeka, VIII Simpoziju “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, 23-24. oktobra 2009, Leskovac, Zbornik izvoda radova, p.81.
-
Stijepić, M., Glušac, J., Ilić, D., Đurđević Milošević, D. (2009): Uticaj termičkog tretmana mlijeka i inulina na viskozitet čvrstog kozjeg jogurta, VIII Simpoziju “Savremene tehnologije i privredni razvoj”, 23-24. oktobra 2009, Leskovac, Zbornik izvoda radova, p 82.